Гингивит

Гингивитът е лека форма на възпаление на венеца. Възпаленият венец е зачервен, подут и кървящ. Гингивитът често е лек и остава незабелязан. Но гингивитът трябва да бъде лекуван своевременно, защото прогресията му води до по-сериозно възпаление на венеца (периодонтит, пародонтоза) и загуба на зъбите. Здравият венец е розов, плътен, със зърниста структура.

Възпаленият венец е подут, червен или лилав, мек, оточен, кърви при леки стимули като миене на зъбите с четка. Обикновено липсва болка и гингивитът дълго време остава незабелязан.

В най-ранните стадии на болестта или при появата на един от признаците на гингивит е лесно да се спре процеса като се използват най-простите методи на лечение. Лечението на кървящите венци в по-късните етапи на болестта изисква специални грижи от страна на зъболекаря. Правилното и своевременно лечение води до цялостно излекуване на болестта – гингивитът е обратимо заболяване.

Оставен без лечение той може да доведе до пародонтит с постепенно разклащане на зъбите и тяхната загуба.

Препоръчително е да получите препоръка за лечение от зъболекар, който да уточни диагнозата и причините за заболяването. Започването на лечение без установяване на етиологията и точната диагноза може да доведе до незадоволителни резултати.

Запазете час

Уважаеми пациенти, ще се радваме да Ви бъдем полезни всеки работен ден от 8:00 до 17:00 часа.

При нужда от консултация или лечение на място - гр. Варна, ж.к. Младост, ул. Димитър Ефендулов 4 (срещу бл. 144, вх. 10).

Благодарим!

* ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:

12 + 4 =

гр. Варна, ж.к. Младост, ул. Димитър Ефендулов 4
(срещу бл. 144, вх. 10)

VarnaDental- лого